Avantaje, riscuri si inconveniente

 
 

Avantaje

 

Oare nu acesta este visul oricarei persoane  care se lupta cu kilogramele in plus - sa mananci fara privatiuni si, in acelasi timp, sa scazi in greutate?

Metoda Montignac a fost desemnata de numerosi nutritionisti ca fiind foarte eficienta. Ea permite scaderea cu 5 kg pe luna, fara ca acest lucru sa impiedice o viata sociala si familiala normala. Practicabila oriunde si chiar in cel mai mare secret, metoda iti permite sa frecventezi regulat restaurantele si este ideala tocmai pentru oamenii de afaceri. In anumite medii, ea a fost chiar botezata "regimul managerilor".

Imediat ce ai atins greutatea ideala, vei putea sa reintroduci in meniu anumite alimente si sa adopti "regimul de croaziera". Asta o spune insusi creatorul acestei metode, care respecta regulile celei de a doua faze de peste 10 ani, afirmand ca nu s-a ingrasat din nou nici macar cu un gram.

 

In general, cu o disciplina minima, metoda este destul de usor de urmat si duce la rezultate excelente, fara sa favorizeze efectul yoyo inerent altor regimuri.Iti permite sa pierzi din greutate rapid si usor, cu conditia sa respecti regula bunelor combinatii alimentare.

 

Cu metoda Montignac, papilele gustative sunt satisfacute, intrucat notiunea de placere de a manca este cu adevarat luata in calcul si nu ai deloc nevoie sa decontezi caloriile consumate.

Două lucruri ne ruga Monti să facem pentru noi: să întrerupem număratul caloriilor, o falsă problemă în domeniul reglării greutăţii, în opinia sa, şi să ne alegem alimentele în funcţie de specificul lor nutriţional şi de potenţialul metabolic – glucidele pe cât se poate numai din cele cu indice glicemic scăzut sau foarte scăzut, lipidele în funcţie de acizii graşi – privilegiaţi sunt cei de tip omega 3, din peşte, şi chiar şi cei nesaturaţi, uleiul de măsline, demni de evitat sunt cei saturaţi – unt, cărnuri grase, iar proteinele vor fi alese în funcţie de origine (vegetală sau animală), de complementaritate şi de neutralitate în procesul de mai sus, cu hiperinsulinismul.

 

Pentru ca preconizeaza consumul de legume, leguminoase, produse nerafinate si seminte integrale, aceasta provoaca sentimentul de satietate, evita frustrarea si sentimentul de privatiune legat de foame si in plus este foarte benefic pentru sanatate. Pe de alta parte, disocierea glucidelor de lipide are efecte pozitive asupra digestiei si a tranzitului intestinal, reducand balonarea.

 

Riscuri si inconveniente

  • Deoarece nu suntem informati despre efectele pe termen lung ale unei alimentatii care combina proteinele si lipidele, unii specialisti au formulat ideea ca metoda Montignac ar putea avea un efect negativ asupra sistemului cardiovascular.

  • De asemenea, se spune ca un regim sarac in glucide risca sa antreneze o pierdere musculara, oboseala si o scadere mai mult sau mai putin importanta a performantelor la adeptii care depun eforturi fizice de rezistenta.

  • Un alt repros facut acestui regim, foarte bogat in materii grase, este ca nu-si incita aderentii sa adopte o alimentatie echilibrata, ci, dimpotriva, ii incurajeaza sa continue relele obisnuinte alimentare.