Fructele si legumele

 

Fructele si legumele constituie o parte importanta a regimului mediteranean. Ideal, ar trebui sa fie intotdeauna de sezon, dupa cum este preferabil sa fie consumate crude cand este posibil. Daca trebuie sa le gatesti, acest lucru trebuie sa dureze cat mai putin, pentru a le pastra cat mai mult vitaminele si mineralele pe care le contin. Pentru legume, alege:

  • gatirea cu apa

  • gatirea cu ulei de masline

  • gatirea prin inabusire

  • gatirea in pergament

  • gatirea in wok

In bucataria mediteraneana nu exista pregatire la microunde sau la gratar.

Fructele care sunt fierte pentru a face compot, ca si salatele de fructe proaspete vor fi indulcite foarte putin cu miere. Legumele, crude sau gatite, in salate, vor fi pur si simplu drese cu putin ulei de masline, cu zeama de lamaie si cu ierburi proaspete.

 

Fructele si legumele sunt surse importante de vitamine E si C (deci de antioxidanti), de vitamina B9, betacaroten si flavonoide (adeseori in coaja) si sunt bogate in fibre si minerale. Favorizeaza satietatea. In plus, intrucat multe dintre ele sunt pline de apa (telina, castravete, spanac, portocala, piersica, mar, para), sunt putin calorice, cu cateva exceptii, cum ar fi banana sau avocado.

 

Fructele si legumele sunt diuretice, remineralizante si tonice; hidrateaza corpul, favorizeaza eliminarea deseurilor si a toxinelor si faciliteaza tranzitul intestinal. Sunt excelente pentru persoanele care vor sa scada in greutate.

 

Nu inseamna insa ca, daca fructele si legumele sunt bune pentru sanatate, trebuie sa le consumi in exces. In regimul cretan trebuie sa respecti deviza care, va reamintesc, recomanda: "O calitate respectata pentru o greutate controlata". Portiile recomandate sunt de la 150 la 200 g de legume pe zi si de la 200 la 300 g de fructe, in proportie de trei fructe proaspete si de doua sau trei portii de fructe uscate, cum ar fi caisele, curmalele sau stafidele.