Etapele regimului Atkins

 

Dieta Atkins se desfășoară pe parcursul a 4 etape: inducție, slăbire, echilibrare și menținere. Pe toată durata regimului, consumul a cel puțin 1,5 litri de apă zilnic și 30 de minute de sport sunt obligatorii.

 

Etapa I - INDUCTIE

 

Prima faza a regimului Atkins, adica atacul, este hotaratoare si trebuie sa dureze cel putin doua saptamani si chiar mai mult pentru persoanele care au un important surplus de kilograme, pentru a biciui organismul. Este o etapa destul de dură pentru organismul tău.

In aceasta perioada, glucidele nu trebuie sa depaseasca 20 g pe zi, ceea ce echivaleaza cu o banana, un mar sau o felie de paine. Aceasta cantitate este infima, daca ne gandim ca media recomandata pe zi este de 250 g. Totusi, in aceasta faza incepi sa pierzi din greutate si organismul produce corpi cetonici.

Meniul tău va fi compus așadar în mare parte din carne, lângă care poți adăuga mici porții de salată sau legume (2-3 linguri), puțină brânză de vaci sau smântână. Pentru asezonare și gătit poți folosi ulei sau unt. Nu ai voie să mănânci cereale, paste, pâine, iar alcoolul, cafeaua și zahărul sunt complet interzise.

 

 

Etapa a II-a - SLABIRE CONSTANTA

 

A doua faza a regimului Atkins este numita pierdere in greutate controlata. Cand ai ajuns la ea, pierderea in greutate este mai moderata, dar totusi continua cu 0.5 - 1.5 kilograme pe saptamana. Este momentul sa reintroduci gradat glucidele, 5 g pe zi pentru o saptamana, apoi inca 5 g de glucide o alta saptamana si iarasi saptamana urmatoare, pana cand pierderea in greutate inceteaza timp de o saptamana completa. Scopul etapei a II-a este de a ajunge la un numar maxim de glucide pe zi care sa permita o pierdere semnificativa in greutate. Desigur ca acest numar variaza de la o persoana la alta, cantitatea este putin importanta (40, 50 sau 60 g); ea va fi intotdeauna mai mica decat cea a unui regim normal. In acel moment, esti gata sa treci la etapa a III-a.

Vei crește cantitatea de carbohidrați cu 5 grame, însă sursa vegetală rămâne aceeași. Vei putea doar să mărești puțin gramajul de salată pe care îl asociezi proteinelor. Poți mânca de 2-3 ori pe săptămână fructe de pădure sau mere și sunt permise nucile și semințele (nuci pekan, nuci braziliene, macadamia, arahide, alune de pădure, migdale, semințe de floare a soarelui, semințe de dovleac, caju), tot de 2-3 ori pe săptămână.

 

 

Etapa a III-a - ECHILIBRARE

 

Mai trebuie sa pierzi cateva kilograme si aceasta faza este destinata sa te ajute. Totusi, pierderea in greutate nu trebuie sa depaseasca 0.5 kg pe saptamana. In acest scop, vei creste aportul glucidic cu inca 10 g pe zi timp de o saptamana, apoi inca 10 g pe zi saptamana urmatoare. Totusi, daca observi ca greutatea stagneaza in timp ce trebuie sa mai pierzi din kilograme, poti reduce cu 5 pana la 10 g numarul total al glucidelor pe zi. Imediat ce ai atins greutatea dorita si aceasta ramane stabila timp de patru saptamani, ai ajuns la faza finala, cea pe care trebuie sa o pastrezi toata viata.

 

Este extrem de important să nu te entuziasmezi și să te oprești după etapa 2, pentru că te vei îngrășa la loc și poți suferi din cauza dezechilibrelor nutriționale bruște.

În etapa 3, în fiecare săptămână vei crește cantitatea de salată și legume cu 1-2 linguri. Monitorizează-ți constant greutatea, pentru că aceasta ar trebui să stagneze. Dacă observi că te îngrași la loc, întoarce-te la cantitatea de carbohidrați din săptămâna precedentă și rămâi acolo pentru încă 3 săptămâni.

 

 

Etapa a IV-a - MENTINERE

 

Aceasta faza trebuie sa-ti permita sa iti mentii noua greutate pe viata, adoptand obisnuinte alimentare sanatoase si durabile. Intr-adevar, tinand cont de metabolismul personal, probabil ca pana la capatul vietii va trebui sa acorzi atentie neintrerupta alimentatiei si sa te rezumi la un regim hipoglucidic cu un aport in glucide intre 45 si 100 g pe zi.

Poți crește și cantitatea de fructe și semințe, pe care le poți consuma acum zilnic, însă cu moderație. O veste excelentă este că poți mânca și 2-3 cubulețe de ciocolată neagră de 2 ori pe săptămână.