Grupa B

  • S-a dezvoltat intre 10000 si 15000 IH in zona Podisului Himalaya - actualmente parte a Pakistanului si Indiei.
  • Prin dislocarea din savanele fierbinti, luxuriante, ale Africii de est in podisurile reci, aspre, ale Himalayei, grupa sanguina B se poate sa fi aparut mai intai in India sau in regiunea Ural din Asia, in cadrul unui amestec de triburi caucaziene si mongole. Aceasta noua grupa sanguina a devenit in curand caracteristica marilor triburi de locuitori ai stepelor, care pana in momentul respectiv dominau campiile asiatice.
  • Doua tipuri distincte de indivizi cu grupa sanguina B au aparut in timp ce nomazii pastori patrundeau in Asia - un grup agrar, relativ sedentar, in sud si sud-est si o societate nomada, razboinica, ce cucerea nordul si vestul. Nomazii erau calareti desavarsiti, care au patruns adanc in Europa de est, iar gena pentru grupa sanguiba B constituie si astazi o dovada puternica a acestui fapt la multe dintre populatiile Europei de est.
  • Dintre toate grupele sanguine ale sistemului ABO, grupa B prezinta cea mai clara distributie geografica. Astfel, ea se gaseste in proportii crescute in Japonia, Mongolia, China si India, pana in Muntii Urali. De acolo, spre vest, procentele scad pana la valori minime la nivelul extremitatii vestice a Europei.