Consideratii generale

Potrivit dr. Peter J. D'Adamo, grupa sanguina este "cheia care descuie usa spre misterele sanatatii, bolii, longevitatii, vitalitatii fizice si puterii emotionale". Legatura dintre grupa sanguina si alimentatie este explicata prin faptul ca exista foarte multe situatii in care unii oameni sunt capabili sa piarda in greutate urmand anumite diete, in timp ce altii nu; vitalitatea unor oameni este mentinuta la varste inaintate, in timp ce altii se deterioreaza mai repede mental si fizic. O modalitate de a explica aceste paradoxuri a fost furnizata prin analiza grupelor sanguine ale persoanelor in cauza. S-a ajuns astfel la concluzia ca "nu exista stiluri de viata sau diete corecte sau gresite" ci toate acestea au la baza niste coduri genetice individuale.
 
Dar cine este dr. Peter J. D'Adamo?
"Un medic naturist de a doua generatie" - cum insusi se caracterizeaza, care continua munca de o viata a tatalui sau, dr. James D'Adamo, autor al cartii "Alimentatia unui om", inspirata de zicala "Mancarea unui om este otrava altuia". Bazata pe observatiile clinice a doi medici, teoria sa referitoare la "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine" se bazeaza pe urmatoarele aspecte:
  • Grupa sanguina este o puternica amprenta genetica care identifica la fel de sigur ca ADN-ul.
  • Daca se utilizeaza caracteristicile individuale ale grupei sanguine drept ghid pentru alimentatie si mod de viata, veti fi mai sanatosi, veti atinge in mod natural greutatea corporala ideala si veti incetini procesul de imbatranire.
  • Grupa sanguina reprezinta o masura mai sigura a identitatii umane decat rasa, cultura sau factorul geografic. Ea este un marker genetic al identitatii, un ghid care arata cum puteti trai in cel mai sanatos mod.
  • Cheia semnificatiei grupei sanguine poate fi gasita in povestea evolutiei umane: grupa 0 este cea mai veche; grupa A a evoluat in cursul societatii agrariene; grupa B a aparut cand oamenii migrau spre nord, in teritorii mai reci, mai aspre; si grupa AB a fost o adaptare minutioasa, moderna, un rezultat al amestecurilor combinate ale grupurilor disparate. Aceasta istorie evolutiva se coreleaza direct cu necesitatile nutritionale corespunzatoare fiecarei grupe sanguine in prezent.
(Extras din volumul "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine - Dieta individualizata cu solutii de mentinere a sanatatii, de prelungire a vietii si obtinere a greutatii ideale", Editura Solness Timisoara, 1999 - autorDr. Peter J. D'Adamo, Catherine Whitney )