Proprietatile si compozitia veninului de albine

 
 
Proprietatile veninului de albine

Veninul de albine este o substanta naturala extrem de eficienta pentru tratarea inflamatiilor si bolilor degenerative. Este bogat in substante active nutritive care trateaza si protejeaza organismul.

Veninul de albine este considerat a fi o sursa bogata de enzime, peptide si amine biogene. Este un lichid limpede, dens, transparent, incolor, cu miros intepator, ce are un gust amarui, astringent. Aplicat pe mucoase produce iritatie; de aceea, in timpul manipularii lui nu se va duce mana la ochi si la nas. Veninul de albine este solubil in apa, dar insolubil in alcool si sulfat de amoniu. Cand vine in contact cu aerul produce cristale de culoare gri-alb. 

Greutatea specifica a veninului este de 1,131. Reactia lui este acida. In mediu alcalin veninul precipita. Cercetand rezistenta veninului la temperature inalte, s-a constatat ca incalzirea la 100 grade Celsius timp de 1 ora nu-i scade din activitate. Veninul de albine este rezistent si la temperature joase, sub zero grade, in aceste conditii pastrandu-si valabilitatea terapeutica vreme foarte indelungata.

 

Continutul veninului de albine

Veninul de albine este hemoragic, spre deosebire de veninul de sarpe, care duce la coagularea sangelui. Veninul de albine contine 18 compusi diferiti, care au proprietati farmaceutice, precum apamine, melitina, fosfolipaza si hialuronidaza. Acesti compusi au capacitatea de a bloca sau inhiba sistemul nervos, de a stimula inima si glandele suprarenale. Alte substante includ acidul formic, acidul clorhidric, acidul ortofosforic, diferite substante minerale si acizi organici volatili.

De asemenea, veninul de albine contine unele antibiotice, fosfolipaza A, precum si aminoacizi bogati in sulf metionina si cistina. Sulful este considerat a fi principalul element in inducerea eliberarii de cortizol din glandele suprarenale si in protejarea organismului impotriva infectiilor.

Din cercetarile efectuate, s-a constatat ca veninul de albine contine trei componente proteice:

1.     Melitina – cu deosebite proprietati terapeutice

Melitina, in doze moderate, micsoreaza vascozitatea sangelui si mareste cu mult timpul de coagulare. Ea are si importante influente asupra sistemului cardiovascular - mareste puterea de contractie a cordului, produce vasodilatatie cu scaderea presiunii sangvine.

2.    Fermentii hialuronidaza si fosfolipaza A, cu rol in permeabilizarea tesutului conjunctiv.

Hialuronidaza are proprietati specific in permeabilizarea tisulara, mai ales a tesuturilor conjunctive, mult afectate in bolile ce beneficiaza de tratament cu venin de albine (artrite, reumatism).

3.    Histamina – substanta de care este legata in buna masura reactivitatea organismului fata de venin.  

Histamina actioneaza cu intensitate asupra musculaturii netede, aparatului cardiovascular si a glandelor exocrine. Histamina stimuleaza secretia salivara, lacrimala, bronsica, pancreatica si gastrica.