Contraindicatiile terapiei cu venin de albine

 

Omul este sensibil la veninul de albine si gradul de toxicitate depinde de locul unde a fost inoculate si de numarul de intepaturi primate. Cele mai periculoase sunt intepaturile la ochi, limba sau cele care nimeresc intr-un vas de sange, provocand accidente foarte grave. Astfel, sunt indivizi care suporta simultan sute de intepaturi, iar altii, la o singura intepatura, fac forme grave de intoxicatie. Doza terapeutica se afla la o distanta foarte mare de doza toxica, iar eventualele cazuri de sensibilitate pot fi depistate prin prealabila testare. In general, oamenii suporta una pana la zece intepaturi simultan.

 

Este contraindicat veninul de albine celor care suferă de diabet, hipersensibilitate alergică, nefrită, tuberculoză, hepatită si pancreatita acuta, boala lui Addison, decompensari cardiac, epilepsie, epuizari fizice, boli infectioase, in timpul sarcinii Apitoxinoterapia nu poate si nu trebuie sa fie facuta decat de medici specialisti, in aceste boli.

 

Persoanele care sunt alergice la venin prezinta simptome severe la contactul cu aceasta substanta. Printre aceste simptome se numara inflamatia puternica a zonei afectate, roseata, edeme masive, voma, greata, confuzie mentala si dificultati de respiratie.

Ianinte de a incepe terapia cu venin de albine este foarte important sa se efectueze un test de sensibilitate. Testati produsele pe mai multe zone mici ale corpului. Senzaţia pe care trebuie să o resimţiţi trebuie să fie de încălzire şi confort local. Dacă aveţi o senzaţie de înţepătură şi mâncărime, atunci înseamnă ca prezentaţi o alergie la ingredientele acestui tratament.Testul pentru determinarea alergiei la venin este obligatoriu inaintea terapiei. In caz contrar, pot aparea eruptii cutanate sau soc anafilactic (2% din populatie).


De asemenea, este indicat sa evite terapia cu venin persoanele care sufera de tuberculoza, boli infectioase acute, hepatita, nefrita, insuficienta cardiaca sau diabet. Nici femeile insarcinate nu trebuie sa urmeze tratamente cu venin de albine.