Clasa I

5. Pasta de hrean cu miere

 
Compozitia: radacina de hrean, miere.
 
Prepararea: radacina de hrean se spala, se sterge si se da pe razatoarea mica. Se ia o lingura plina (15 g), se pune intr-o cescuta si se adauga doua linguri de miere (40 g) cu care se amesteca bine, pana la omogenizare.
 
Administrarea
  • pentru un adult se da toata doza o data seara, in inghitituri mici.
  • copiii iau doza pe jumatate sau pe sfert, dupa varsta. Se poate repeta dupa doua saptamani.
Actiuni terapeutice: leacul are actiune vermifuga, mai ales impotriva viermilor rotunzi. Mai are actiune tonicardiaca (de intarire a inimii) si stimul al sistemului nervos si sexual.
 
Indicatii: este indicat numai cu avizul medicului in cazurile in care alte vermifuge n-au avut efect. Pentru celelalte actiuni terapeutice este indicat tot numai cu avizul medicului.
 
Actiuni toxice, adverse: ca la nr. 1.
 
Contraindicatii: nu se da la bolnavii cu suferinte acute sau febrile si la diabetici. Nu se administreaza la copiii sau adultii cu excitatii mari nervoase sau sexuale.
 
Conservarea: ca la nr. 1.
 
Termen de valabilitate: preparatul ca vermifug isi pierde activitatea utila dupa 24 de ore de pastrare la frigider sau 3-4 ore la temperatura camerei. Celelalte activitati terapeutice scad treptat, pentru a disparea dupa o saptamana de pastrare in frigider.
 
 
Sursa: Mierea si sanatatea, Dr. Nic. N. Mihailescu, Editura Ceres, Bucuresti, 1977.