Cura cu polen

 

Dupa cum am vazut deja, polenul proaspăt de albine conţine cantităţi mari de vitamine, enzime, este o sursă de bioenergie.

Este important să administrăm acest tip de polen persoanelor care prezintă risc de deces nu din cauze naturale ci ca urmare unor situaţii anormale: infarct, accidente vasculare, pre şi post-operaţii chirurgicale de amploare, meningite, accidente rutiere etc. Aceste persoane necesită energie şi mari cantităţi de nutrienţi pentru a supravieţui şi nu-şi pot pierde „puterea”, fiind deja slăbiţi prin procesele digestive complexe. Polenul fiind, ca şi mierea, foarte uşor digerabil, poate fi un aliment şi un supliment energetic extraordinar pentru asemenea situaţii dificile.

 

Persoanelor care vor să înceapă pentru prima dată o cură cu granule de polen, le este recomandat să înceapă cu o linguriţă de produs, dimineața, înainte de masă, pe stomacul gol, mestecând foarte bine, pentru ca enzimele din salivă să poată acționa asupra produsului, facilitând astfel absorbția tuturor elementelor benefice din compoziția polenului. Timp de 8 zile se ia o linguriţă rasă de polen, ca mai apoi, în următoarele 7 zile cantitatea să se mărească, luându-se câte o linguriţă cu vârf de polen. În cea de-a treia săptămână se ia câte o lingură rasă de polen, iar din cea de-a 21-a zi se va lua, până la terminarea curei, o lingură cu vârf. Cura durează aproximativ 2 luni.

O altă variantă de cură cu polen spune că înainte de a fi consumat, pentru a ușura absorbția în tubul digestiv, granulele de polen trebuiesc dizolvate în apă cu suc de lămâie, într-un suc fresh, borș sau kefir. Pentru 30g de polen este necesara o cantitate de 150 ml lichid, iar dizolvarea să dureze minim 20 de minute. Specialiștii recomandă începerea curei de polen cu doze mici, de 10 grame (2 lingurițe rase), după masă, ca mai apoi, să fie crescută progresiv cantitatea. Persoanele foarte active sau cele suprasolicitate fizic sau intelectual pot consuma până la 50 și 100 g/zi. După o perioadă de acomodare de câteva săptămâni (perioada diferă de la persoană la persoană, în medie, între 3 și 5 săptămâni), se poate trece la administrarea pe stomacul gol, de preferat dimineața, pentru că polenul este tonic și energizant, administrarea lui seara nefiind recomandată. Cura cu polen durează minimum două săptămani în care se consumă 10-30g polen pe zi. Se fac 3-4 cure pe an, de preferat, câte o lună la fiecare început de trimestru.

Dacă nu există alergie sau reacţii adverse, polenul poate fi administrat continuu (zilnic). Unii autori recomandă cure pentru anumite perioade de timp cum ar fi o săptămână pe lună, sau două luni la rând, apoi 3 luni pauză, etc. 

Durata, ca şi ceilalţi factori (cantitatea, modul de administrare etc.) trebuie să fie strict individualizate, de la caz la caz. Suntem fiinţe unice în această lume şi avem nevoie de tratamente unice, specifice. Există totuşi un factor important care poate limita durata administrării polenului: apetitul. Polenul conţine, în afară de inhibitori ai creşterii, câţiva aşa numiţi „reglatori ai creşterii” ca auxine, brassine, gibberelline, kinine. Aceşti factori de creştere cresc de obicei apetitul, uneori prea mult. Unele femei sunt preocupate de menţinea greutăţii, astfel că vor opri uneori administrarea polenului, chiar dacă medicul (apiterapeutul) continuă să-l prescrie.

Ceea ce le puteţi spune unor astfel de persoane este că dacă vor evita alimentele cu conţinut caloric ridicat (carne de porc, grăsimi, brânză, ouă, zahăr etc.), nu vor mai apare probleme legate de greutate.

 

ATENTIE:

  • În caz că vă simțiți rău, întrerupeți imediat cura și adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un consult.
  •  
  • Polenul este contraindicat celor care suferă de obezitate, exces de colesterol și lipide în sânge, diabet zaharat, adenom de prostată, hiperfuncții hipofizare, hiperfuncții tiroidiene, suprarenale și testiculare, hiperexcitabilitate sexuală, ateroscleroză cerebrală avansată și manie, și, bineînțeles, persoanelor alergice la polen.
  •  
  • Administrarea îndelungată, fără pauze, a polenului poate provoca tulburări hormonale.