6. Afectiuni ale sistemului nervos

 
Din compozitia chimica a mierii am vazut ca ea contine in procente considerabile glucoza si fructoza, care au un rol foarte important in buna functionare a sistemului nervos. Aceste zaharuri, vitaminele si substantele minerale din miere favorizeaza hranirea celulelor, stimuleaza procesele de oxidare si actiunea de neutralizare a toxinelor, somnul devine linistit iar nervozitatea scade. 
 
Cel mai bun efect al tratamentului cu miere se obtine in nevroze, neurastenii si chiar psihoze in faze incipiente. Se recomanda consumul mierii de nectar, cate 100 - 200 gr zilnic, timp de 1-2 luni, luandu-se dimineata si seara cate 30 gr si dupa masa cate 50 gr. Amelioreaza simptomele acestor boli, care pot surveni chiar si la copii. Se diminueaza insomniile, durerile de cap, nelinistea si chiar isteria. In nevroza cardiaca are un efect favorabil, astfel incat durerea si palpitatiile se diminueaza sau dispar complet.
 
Mierea poate fi consumata si in scop profilactic, luata intr-o doza zilnica de 100 gr.
 
Pentru tratamentul nevrozei se recomanda miere de munte, de camp, de fanete, de levantica, de salcam, obtinuta de la albinele care nu au fost hranite cu zahar.