Proprietatile mierii

 
 
1. Consistenta mierii
Mierea are aspectul unei substante groase, semitransparente, semilichide, care treptat se cristalizeaza.
 
ATENTIE!
  • mierea foarte fluida, care contine mai mult de 20% apa, are o consistenta anormala;
  • mierea care contine mai multa fructoza este lichida, iar mierea cu mai multa glucoza cristalizeaza mai repede

Un litru de miere cantareste 1,480 kg.

 

2. Culoarea

Culoarea mierii variaza de la incolor, galben-deschis, galben-auriu, pana la negru, dar nu poate fi un indiciu pentru aprecierea ei. Mierea de salcam are o nuanta usoara de crem.

 

3. Gustul
Mierea are un gust dulce, uneori chiar usor acrisor. Daca mierea contine mai multa fructoza, ea este mai dulce decat cea falsificata. Gustul mierii depinde de concentratia zaharurilor componente.
 
 
4. Proprietati antiseptice si antibiotice ale mierii

Egiptenii si grecii foloseau mierea la conservarea cadavrelor.

In urma unor cercetari amanuntite se dovedeste existenta unor substante antibacterienesau antibiotice in produsele apicole. S-a confirmat astfel existenta unor substante antibacteriene in miere, polen, ceara si laptisor de matca. Dupa lungi cercetari, s-a ajuns la concluzia ca in miere exista o substanta inhibitoare care ia nastere prin oxidarea glucozei cu ajutorul glucozidazei. S-a descoperit aceasta enzima si in glandele faringiene ale albinei lucratoare. Astfel se explica faptul ca badijonarea faringelui cu miere poate vindeca repede angina. Este de mentionat efectul favorabil al mierii in infectiile bucale, plagi si arsuri. 

S-a observat ca cea mai mare putere antibiotica o are mierea poliflora de rapita si izma iar cea mai mica putere antibiotica o are mierea poliflora de salcam, artar si gherghinar.

Unii autori au demonstrat faptul ca insusirile antimicrobiene ale mierii se datoreaza concentratiei ei mari in zaharuri. Marea putere higroscopica a zaharului micsoreaza continutul in apa al microorganismelor, iar acestea mor.

 

5. Proprietatile conservante ale mierii

In Egipt si Siria, mierea de albine a fost folosita la imbalsamarea cadavrelor iar in unele zone din Asia Mica, populatia pastreaza si acum alimentele in miere. Produsele de origine animala pastrate in miere de nectar si-au pastrat aspectul de proaspat. De exemplu, se pot pastra organe de animale, peste, carne proaspata, oua si se constata ca, dupa cateva luni, ele isi pastreaza neschimbate proprietatile organoleptice.